Typisch Den Bosch
 • Typisch Den Bosch - Facebook
 • Typisch Den Bosch - Twitter
 • Typisch Den Bosch - Vimeo

Wild breien

 
Typisch Den Bosch

Woensdag 26 januari 2011
Blij resultaat

Weer een dag op de Beekmanschool! De kinderen uit de groep zijn allemaal heel enthousiast en willen snel aan de slag gaan met breien. Iedereen heeft de vorige keer al een begin gemaakt  zodat we verder kunnen met ieders eigen werkstuk. Eigenlijk zijn wij er voor de begeleiding, maar we zijn blij verrast door de daadkracht van deze breisterren. Bijna iedereen kan al heel goed breien zodat er niet veel kinderen zijn die echt hulp nodig hebben. Een plezierige dag met een resultaat om trots op te zijn: 30 kinderen en een heleboel brei-meters.

Woensdag 12 januari 2011
Brei-drage Beekmanschool

’ We worden als WildBrei team warm welkom geheten door de juf van groep 7 die les geeft op de Beekmanschool in hartje Den Bosch.  Als de kinderen zijn uitgeraasd op het schoolplein is het tijd om aan de slag te gaan. Allereerst verteltCorrie kort over de geschiedenis van het breien en benadrukt dat het zeker niet meer alleen voor vrouwen  is. Robbe reageert overtuigd en vastberaden,‘Nee, mannen zijn toch veel beter’. Nou laat dat dan maar eens zien!

Ook vertelt Corrie de kinderen dat ze ooit ’s nachts een droom had over een volledig gebreide speeltuin  Een glijbaan, een schommel, een klimrek, en ga zo maar door. Alles met een structuur van breiwerk.  Natuurlijk wist ze dat dit nooit zou gaan gebeuren, totdat ze Hanneke Matthijssen tegenkwam die haar vertelde dat dit juist was wat zij samen gingen doen!

Vol verbazing kijken de kinderen dan ook naar het filmpje dat Corrie laat zien. We gaan in het heden door de straten van Den Bosch: kaal, kleurloos en eentonig. Maar wanneer het toekomstbeeld op het scherm verschijnt hoor je van alle kanten uit de klas:‘Wow dat is vet!’, ‘Dat kan nooit!’ en ‘Gaat dat echt gebeuren?’ Ja dat gaat echt gebeuren! De kinderen krijgen een uitleg van wat de bedoeling is, en dat ieder van hen een eigen breiwerkje krijgt om aan te werken. Corrie legt uit dat het leuk is voor hen om te doen, want als ze dan straks door Den Bosch lopen en gebreide lantaarnpalen of prullenbakken zien hebben zij daar mooi ook aan bijgedragen.

Opgedeeld in groepjes en voorzien van een eigen breiwerkje gaan we aan het werk. Elk breiwerkje  bestaat uit verschillende kleuren, lengtes, maten en stoffen. Om alles tot een mooi geheel te maken is het hard nodig elkaar af en toe even te helpen en gelukkig gaat dat deze groep 7 gemakkelijk af.

In het begin een beetje chaotisch en allen vol vragen hoe het nou precies moet, raakt iedereen toch aardig op dreef met onze aanwijzingen en een helpende hand van Corrie.

Zo spreek ik  met Pleun en Anouk die allebei al hartstikke goed konden breien. Ze gaan als een trein, maar helpen daarbij ook hun buurjongens die nog niet zo ervaren waren met al dat gefrunnik. Jeroen zit als enige uit de klas zonder breiwerkje op tafel, waarop ik vraag of hij nog niks heeft gekregen? ‘Ik wil niet zo graag meedoen,’ zegt hij, ‘ik kijk liever.’ Dat mag.

Na enige tijd zie ik dat Hanneke hem leert breien en aan het eind van de workshop roept hij zelfs vol verbazing ‘Moet ik nu alweer stoppen? Ik wilde nog zo graag even doorgaan’.

Leuk om te zien hoe alle kinderen – op een enkeling na – zich vol overgave op hun werk hebben gestort.. Goed oefenen he? Dankjewel Beekmanschool voor jullie enthousiaste brei-drage.


10 december 2010
Warmte in de kou
Wat een weer… Het is echt winter vandaag! Dik ingepakt met jassen, dassen en wanten gaan we op pad naar Las Dos Fridas om de tweede Wild Brei Workshop te gaan geven. De opkomst iets kleiner dan de vorige keer lijkt het een knusse middag te worden. Tijdens het breien passeren veel verhalen de revue, over breien in het buitenland, kleding voor kleinkinderen, het rustgevende gevoel van deze blije bezigheid en ook allerlei ideeen voor wat nog meer gemaakt zou kunnen worden. Resultaat? Een fijne brei-bijeenkomst, maarliefst vijftien nieuwsgierige en vraag-graage voorbijgangers en een fleurige lantaarnpaal. Dankjewel Ans, Bep, Irene en Bart-Jan!

December 2010
BBS Breien
Breien in de moderne tijd. Wie weet wat deze kersverse breisterren-in-opleiding voor interessante inzichten toevoegen aan dit oeroude gebruik. Corrie laat zich verrassen door BBS Haren Donk Reit…

Foto’s door Peer Reede

3 december 2010
Las dos Fridas Friday
De eerste beelden zijn binnen…

30 november 2010
Wereldwijs breien
Op zondag 21 november zat ik in de Openbare Bibliotheek Amsterdam op mijn dochter te wachten. Zij was nog druk druk druk…Geen probleem, want gelukkig kon ik de buurt van een gezellige pianist gaan zitten. Met het oversized breiwerk aan mijn zijde had ik in een mum van tijd de aandacht van twee jonge vrouwen. Tussen het plannen van hun vakantie door vroegen ze mij het hemd van het lijf. Ze worden net zo enthousiast als ik en gaan meteen meebreien.

Even later schuiven Ceren Okgay en Hajar Boudnan aan, e n ook een moeder kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen!  Zoonlief van die mevrouw zet ons op de foto. Gezellig! Na een vermakelijk momentje wereldwijs breien in Amsterdam komt Elien aanwaaien. Ze kan ze nog net een paar foto’s schieten en dan is het weer tijd om op te stappen.
Ook in de trein kan het zo gek niet lopen of er breit wel iemand mee. Vandaag kwam ik thuis met in totaal weer 10 enthousiaste breisterren voor de speeltuin bij de IJzeren Vrouw.

November 2010
Agenda is weer gevuld…
Stilzitten kent Corrie niet. In koeienletters staan de volgende workshops alweer op de kalender. Dat wordt een warme winter!

Dinsdag 2 november 2010 // 15.30u
Beekmanschool

Dinsdag 9 november 2010
Osperon

Vrijdag 3 december 2010 // 14.00u
Naaicafé Las dos Fridas

Woensdag 8 december 2010
BBS Haren Donk Reit

Vrijdag 10 december 2010 // 14.00u
Naaicafé Las dos Fridas

November 2010
Las dos Fridas
Corrie bestormt het allerleukste naaicafé van Den Bosch met twee workshops voor haar breiproject. Bijzonder detail: vandaag wordt de eerste lantaarnpaal warm aangekleed. Want nu de winter valt wordt het tijd om de stad langzaamaan te gaan bedekken met breisels. Daar doen we het ten slotte voor!

Al een beetje in de stemming komen? Snuffel dan wat rond op de website van Las dos Fridas.

Oktober 2010
Teller
Inmiddels staat er teller al op 300 breisterren! Wauw, wat een aantal.. Helemaal leuk dat al dat breiwerk binnenkort de stad kan gaan behangen. Te beginnen met de lantaarnpalen. Houd de website in de gaten voor beeldende bewijsstukken!

September 2010
Breien bij de Zuiderschans

Augustus 2010
Wild-brei-workshops
De gebreide patchworkdeken voor onze stad groeit gestaag en hulp komt van alle kanten. Op vrijdag 6 augustus gaf ik voor het eerst een breiworkshop in een seniorencomplex. Ontzettend blij waren ze daar met de afwisseling die deze brei-activiteit met zich meebracht, maar het bleek lastiger dan gedacht om uit te leggen waar we aan werken. Het Wild Brei Project.

Om je een voorbeeld te geven: Mensen met dementie, die in het beginstadium zijn van hun ziekte en moeten wennen aan de soms gekke gedachtespinsels die daarmee gepaard gaan, raken de draad natuurlijk helemaal kwijt als ik vertel over de aangehaakte speeltuin! Heel begrijpelijk, het lijkt voor mij soms al een droom…

Om iedereen de kans te geven aan te haken bij het Wild Brei Project, deze vrouwen fijn te laten breien, en ze ook mentaal een beetje te begeleiden bij het bijzondere verhaal van dit project, zijn wat extra handen meer dan welkom.

Bezorg je anderen graag een lach op hun gezicht en een fijne dag om aan terug te denken? Meld je dan aan bij de brei-lijn, om mee te helpen bij de volgende workshops.

Vrijdag 27 augustus 2010 // 14.30u
Hooghe Clock, Klokkenlaan 85

Donderdag 9 september 2010 // 14.00u – 16.30u
Noorderkroon, Manis Kreigsmanhof 71

Zondagmiddag 19 september 2010 // middag
Familiepicknick, Zuiderpark

Zaterdag 25 september 2010
Nationale Burendag, Noorderkroon.

Je bent ook van harte welkom als je bijvoorbeeld maar 1 uurtje kan! Alle beetjes helpen ! Mail of bel gerust als je een vraag of nadere info wilt.

Vrolijke groet,
Corrie

Maandag 10 mei 2010

Lieve lezer, wil je aanhaken?

Na het bekijken van dit filmpje begrijp je dat er nog HEEL VEEL gebreid, gehaakt, geknoopt … moet worden. Dat lijkt me het leukst als er HEEL VEEL mensen aan meewerken.

Wild Breien from Pim de Bilde on Vimeo.

Corrie’s eigen guerilla wild brei project is ontstaan uit haar droom. Eenmaal wakker vroeg ze zich af: waarom zijn er geen speeltuinen voor volwassenen? En waarom is het ijzer zo koud. Ik wil er graag iets warms omheen leggen, het ijzer vriendelijker maken.

Het resultaat de aangehaakte speeltuin, waar bejaarden, scholieren en alle breilustigen uit de stad aan mee kunnen doen. Deze vorm van volkscultuur zetten we in om een kunstwerk in de openbare ruimte. De aangehaakte speeltuin.

Mei 2010

De flyer is uit en het filmpje staat online. Op zoek naar mensen die ook willen wildbreien!


TEAM

Concept
Corrie

Regie & organisatie
De leiding van dit project is in professionele handen van Pim de Bilde www.grafischstation.nl

Tekst
Meggy Althuizen, www.eneenbeetjevanmeggy.nl


GERAAKT?

Aanhaken? Stuur een kaartje naar Typisch Den Bosch, laat per email een berichtje achter of neem direct contact op met Corrie!


jouw reactie

 

3 Reacties op “Wild breien”

 
 • jetty lobregt says:

  Hallo Corrie, geweldig solidair project, ik wil graag met een groep ouderen ook een workshop wildbreien, ik werk in Trefpunt Antonie en ben op zoek naar vernieuwende activiteiten, voor mijn projecten. Ik hoop snel iets van je te horen groetjes Jetty.

 • [...] Lees meer over elke steek op Corrie’s pagina. [...]

 • Nancy Auwerx says:

  Hallo Corrie.

  Ik wil samen met Kunstbedrijf Arnhem een wildbreiproject opzetten voor Malburgen.We willen scholen en bejaardentehuizen er bij betrekken.
  Het doel is om zoveelmogelijk mensen aan het breien te krijgen, jong en oud. Zodat mensen bijeenkomen en elkaar leren kennen.
  Heb ji tips of en Na-evalulatievoor mij.Hoelang laat je de brijwerkjes hangen en wat gebeurt er daarna met de breiwerkjes.

  Groetjes Nancy Auwerx