Typisch Den Bosch
  • Typisch Den Bosch - Facebook
  • Typisch Den Bosch - Twitter
  • Typisch Den Bosch - Vimeo

Vaartocht van Verhalen – dl. 1

 
Typisch Den Bosch

Pssst… Heb je het al gehoord? Het Prins Hendrikpark wordt opnieuw geopend. Met een volledige metamorfose achter de rug staan het park en haar IJzeren Vrouw even in het middelpunt van de belangstelling tijdens de Vaartocht van Verhalen. We delen ervaringen, fluisteren onze belevenissen, vissen naar verhalen en wie weet verschijnt zelfs de IJzeren Vrouw in levende lijve…

VAARTOCHT VAN VERHALEN
ZONDAG 3 JUNI 2012
14.00u – 18.00u

Varen in een bootje
Voor één keer mag je vandaag het water op. Misschien heb je ze al gezien, die kleine cadeautjes in het water. Het is flessenpost! Een oude manier om nieuw contact te maken. Want als je gaat varen, dobberen of zwemmen en je vist een fles… Weet dan dat je een heel persoonlijke ervaring in handen hebt. Een beruchte familie-fabel of iemands droom voor de toekomst.

Tussen 16.15u en 17.15u is het vissen geblazen. Wie heeft de meeste? En wie de mooiste?

Ludieke verhalenroutes
Van een aantal vertelsels is ook aan wal iets terug te vinden in de vorm van een voorstelling of kunstwerk, welke je kunt aanschouwen als je meeloopt met één van onze Boschtessen. Zij nemen je mee door het park en schotelen je de leukste verhalenbundels voor tijdens deze korte wandeling. Je kunt kiezen voor de route ‘Door een roze bril’, ‘Tussen dag en nacht’ en ‘Liefde is…’ De route duurt ongeveer 30 minuutjes. En, ook heel handig: Ieder kwartier vertrekken er drie nieuwe Boschtessen. Je hoeft dus nooit lang te wachten!

SnertKar
Een brutale vraag of nieuwsgierige blik leert je al snel dat er heel veel verhalen bestaan over het Prins Hendrikpark en de IJzeren Vrouw. Verhalen over vroeger, ervaringen van nu. Dat bleek wel bij de dagen dat de SnertKar op pad was! Iets warms of kouds in ruil voor een goed verhaal. Dat was de deal! En de vertelsels stroomden binnen…

 

Verder vertellen?
Heb je verhalen gehoord die te mooi zijn om voor jezelf te houden of beleef je ter plekke de fijnste momenten in het park, misschien wel in gedachten… Deel ze dan met onze verhalenverzamelaar. Hij legt je verhaal vast op de gevoelige plaat. Vereeuwigd, voor altijd. Je zou hem zomaar tegen het lijf kunnen lopen!

Op de post, flessenkoeriers
Stel je voor, je vist precies het verhaal van je opa uit het water… Of je leest een tekst die perfect past bij je buurvrouw. Zou toch mooi zijn om hen daarmee te verrassen! Dat kan. Stop het verhaal terug in de fles en verstuur het via onze flessenpost-koeriers. Hen herken je aan de zweetdruppeltjes op hun voorhoofd. Niet vergeten! Dit kan alleen vandaag, dankzij de sportieve Citytrainers die we rijk zijn in Den Bosch

Officieel moment: heropening Prins Hendrikpark
Het park als ontmoetingsplaats, zo is het lang geleden bedacht door Prins Hendrik. Nu, in vernieuwde variant, vormt het nog steeds een vloeiende en boeiende verbinding tussen een viertal wijken in ’s-Hertogenbosch. Het karakter van een stad, de bewegingen van bewoners, dat prinsheerlijke gevoel… Allemaal terug te vinden in het park rondom de IJzeren Vrouw. Vandaag staan we hier even extra bij stil door de officiële opening van het vernieuwde park. Meneer Weijers – wethouder volkshuisvesting, welzijn en cultuur bij de gemeente ’s-Hertogenbosch – bezegelt dit bijzondere moment en trapt af met de Vaartocht van Verhalen. Te water!

Het oor wil ook wat
Even uitrusten van al die visuele indrukken, hier mag je je overgeven aan je gehoor. Zelfgeschreven liedjes en mooie covers, gebracht door jonge Bossche muzikanten.

Hapje en drankje
Kleine versnaperingen en een lekker drankje zijn te verkrijgen op de centrale plek, bij de steigers (aan de achterkant van het tankstation).

Feestelijk moment: de opening van de vernieuwde speeltuin aan de Westenburgerweg
Aan de oevers van de IJzeren Vrouw bevindt zich een speeltuin die door liefhebbers wordt omgetoverd tot groei-speelplek waar men met eigentijdse vormgeving een ode brengt aan de oude speeltuin aan de Westenburgerweg van vroeger. Weet je nog dat alles zwierde en draaide? En herinner je je nog de geur van verse roze koeken uit de kraam? Spelen is iets voor jong en oud. Het is ontdekken, uitproberen, samen doen en nog een keer. Deze ‘aangehaakte speeltuin’ ontwikkelt zich dan ook gaandeweg, al doende, met de mankracht en ideeën van iedereen die meedoet.

Dit hartverwarmende en kleurrijke idee komt van Corrie’s droom en begon al een beetje tijdens haar wild brei project. De eerste levensechte resultaten worden vandaag gepresenteerd. Kijk maar naar de Boulevard of Knitted Dreams en het haekwerk dat is aangekleed.

Tussen 14.00u en 14.20u staan we hier bij stil door een officieel moment wethouder Schouten en de enthousiastelingen die dit hebben geïnitieerd en gerealiseerd.

Even bijkomen
En als je moe bent kun je even neerstrijken op een van de Prinsheerlijke Poefjes. Niet zomaar een Bossch Bankske, deze kunstwerkjes zijn zelf ontworpen en van eigen makelarij. Naar het idee van buurtbewoners, met voorwerpen uit hun huis en tuin, heeft Marianne van Heeswijk samen met hen haar vakmanschap losgelaten op de in totaal een-en-twintig koninklijke zitjes. Allemaal voorzien van een persoonlijke tint.

In de speeltuin is het de hele dag een zoete inval. Geen vast tijden, gewoon aanhaken tussen 14.00u en 18.00u

ROUTE

Dromen te over bij Bosschenaren die wonen rondom de IJzeren Vrouw. Meer contact met elkaar, grappige details die de buurt wat sprekender maken en plezierig benutten van het water in de wijk. Daar begon het allemaal mee…

Een van die inspirators is meneer van den Bogaert. Met zijn trouwe viervoeter aan zijn zij komt hij op de caravan af gewandeld. Zijn vrouw is ziek en ligt thuis op hem te wachten, maar heel even neemt hij toch de tijd voor een praatje over de IJzeren vrouw. “Ik ben geboren in de oude Bartjes en op mijn vierde verhuisd naar de nieuwe flats aan het Hinthamerbolwerk. Toen ik klein was werd de IJzeren Vrouw net uitgebaggerd, kun je nagaan!” In de veertig jaar dat hij werkte bij Heineken in Den Bosch, heeft hij De Muntel zien veranderen. “Tegenover het water was vroeger een exercitiegebied, en in de oorlog een gaarkeuken. Als we honger hadden, konden we daar eten halen.” Met open mond wordt er geluisterd naar de verhalen van meneer Van den Bogaert. Als een ware verteller neemt hij ons mee terug in de tijd, toen alles er heel anders uit zag. “Waar we nu staan, waar nu de IJzeren Vrouw is, was vroeger de oude stad van Den Bosch. Er is een heleboel veranderd.”

Nieuwe ideeën gemixt met verhalen uit het verleden brengen het karakter terug in de wijk. Ervaringen van vroeger en de moderne visie van huidige bewoners komen samen in een creatief ontwerp voor de IJzeren Vrouw. Zo begon het in 2010.

Punt op de horizon
We gaan de wijk op een creatieve manier verrijken met zelfontworpen elementen, die voorbijgangers met een knipoog laten stilstaan bij het heden, verleden én de toekomst van de IJzeren Vrouw. Elementen die buurtbewoners samen bedenken en vormgeven.

Typische wegwijzers
De geschiedenis van de stad wordt op een eigentijdse manier verwerkt in de wijk zoals die nu is. Hierdoor wordt niet alleen kennis overgedragen van jong op oud, maar spelen beide partijen ook een concrete rol in de vormgeving van hun eigen wijkidentiteit. Door een bijdrage van onder andere professionele kunstenaars en historici wordt creativiteit en cultuurbeleving gestimuleerd bij de mensen die er wonen.


TEAM

Concept
Buurtbewoners IJzeren Vrouw

Regie & organisatie
Typisch Den Bosch, Funderbirds en wijkteam gemeente ‘s-Hertogenbosch


GERAAKT?

Meedenken met de mensen rondom de IJzeren Vrouw? Stuur een kaartje naar Typisch Den Bosch of laat per email een berichtje achter.


jouw reactie

 

3 Reacties op “Vaartocht van Verhalen – dl. 1”