Typisch Den Bosch
  • Typisch Den Bosch - Facebook
  • Typisch Den Bosch - Twitter
  • Typisch Den Bosch - Vimeo

Orthen-Links schrijft geschiedenis

 

Maandag 1 juni 2015

Sonja van de Voort heeft ons uitgenodigd bij “de Orthense Schaar” (de heemkundekring in het fort)  in het Nico Schuurmanshuis. De uitnodiging nemen we dankbaar aan en we nemen Maartje en Paul van de werkgroep Houdoe Orthen-Links mee. We dalen af in de voelbaar historische plek. Je komt niet elke dag in een fort… In de kelder treffen we enkele leden van de Orthense Schaar en een bezoekster. Jo, de voorzitter, is er ook. Na een eerste kennismaking met het fort neemt Hanneke het woord en vertelt van hoe we in Orthen-Links verzeild zijn geraakt en welke projecten er allemaal lopen. Het voornaamste project waarvoor we nu hier zitten is het foto-project, waarin we op zoek zijn naar foto’s-uit-de-oude-doos met het verhaal erachter. Dan zijn we hier op het goede adres!

IMG_2045

We treffen er menig foto, netjes geordend in stapeltjes en voorzien van nummers. “De stapeltjes niet door elkaar halen hoor!”.  Foto’s van de slager, de melkboer, de Spar en noem maar op. En als kers op de taart is Lisette van Rooij, van het snoepwinkeltje, er zelfs in levende lijve! “Sonja zei al dat ik moest komen”. Lisette heeft Orthen-Links opgebouwd zien worden.

De verhalen komen vanzelf. Het zijn er heel wat! Wat een rijk gezelschap met kleurrijke verhalen en een bijzondere geschiedenis. Wat zijn we blij dat we hier gekomen zijn en dit gezelschap getroffen hebben! We raken niet uitgepraat. Voor we er erg in hebben is het lang na tienen, het sluitingsuur van de maandelijkse inloop. Maar nog altijd is er meer te vertellen. Al kletsend begeven we ons weer naar boven, waar de maan het fort sprookjesachtig verlicht. Vol van de verhalen, van de kleurrijke Orthense figuren, gaan we huiswaarts. Wat een geschiedenis! Orthen-Links heeft geschiedenis, zal in haar huidige vorm geschiedenis worden, maar zal in haar nieuwe vorm ongetwijfeld ook weer geschiedenis schrijven!

jouw reactie