Typisch Den Bosch
 • Typisch Den Bosch - Facebook
 • Typisch Den Bosch - Twitter
 • Typisch Den Bosch - Vimeo

Het verleden bekeken met een glimlach // Gestelseweg

 

Woensdag 26 januari 2011
Jolijn blijft ook nog even na. Onder het genot van een kop koffie vertelt ze honderduit over wat haar bezighoudt. Het boek van Inke roept veel herinneringen op. ‘Daar speelden wij ook toen we klein waren! Van oma kregen we een dubbeltje om binnen te mogen. Dan konden we een uur lang klimmen en schommelen. Die grote familieschommel vond ik leuk!’ vertelt ze, wijzend naar de foto’s in het boek.

Oude gebouwen, verdwenen gezichten en namen van vroeger interesseren haar enorm!  ‘Ik zoek vaak op Google naar plaatjes van plekken die ik ken uit mijn jeugd. Bijvoorbeeld de Bartjeskerk, die is er niet meer. Zo jammer, want ik vond het een mooi gebouw. Ik heb er ook veel herinneringen aan, samen met mensen om mij heen. Trouwerijen, doop van neefjes en nichtjes, begrafenis van bekenden…’ Even dwaalt Jolein af en vertelt over haar grote familie die welbekend is in Den Bosch. Een echt ondernemersnest, met oma als groot voorbeeld. ‘Zij had Dientjes Paradijs, een kruidenierszaak aan de Graafse weg. Ik denk dat veel mensen dat nog wel kennen…’ Terug naar de Bartjeskerk. ‘Ik heb ‘m ook getekend! Dat doe ik met meer gebouwen die ik mooi vindt.’ Is dat ook jouw talent? ‘Nou, talent. Ik kan eigenlijk heel veel. Ik zing ook en ben nu aan het studeren voor bedrijfsadministratie. Dat gaat me ook goed af.’ Tot in de kleinste details komen allerlei levenservaringen voorbij. Van een afstandje bekeken is dat misschien wel Joleins grootste talent: vertellen. En haar passie is het verleden, maar dan op een positieve manier bekeken. Herinneringen levend houden en overdragen aan de volgende generatie. Als dat geen Bossche volkscultuur is?!

jouw reactie

 

4 Reacties op “Het verleden bekeken met een glimlach // Gestelseweg”

 
 • kees van laarhoven says:

  HOI JOLEIN.
  LEUK STUKJE OP DEZE SITE.
  ECHT BOSCH FOLKLORE, ZEKER DIENTJES PARADIJS
  DE KRUIDENIERS ZAAK DIE OMA DIENTJE RUNDE
  MET VRIENDELIJKE GROET
  KEES VAN LAARHOVEN

 • H. Aarts says:

  Hallo Kees,

  ik kan me nog herinneren dat Dientjes Paradijs gevestigd was aan de Pater van den Elzenstraat en dat ze later waarschijnlijk verhuisd zijn naar de Graafseweg.
  Na Dientje heeft haar dochter welke gehuwd was met Lambert van den Vorstenbosch de zaak overgenomen.Later moest deze zaak sluiten.Is dit jou bekend ??

  Harrie

 • Ad Faas says:

  Dientje van Dientjes Paradijs was mijn oma. Ik ben haar oudste kleinzoon. Zoon van dochter Dien en Janus Faas. En inderdaad is oma begonnene in de Pater van der Elzenstraat. Bekende kreet als je door de winkel binnen kwam, was daar: BLIJF MAAR.

 • janny says:

  Op welk nummer op de graafseweg was deze winkel en zijn hier ook foto s van…..